Κτηματολογική Διαμεσολάβηση
Η διαμεσολάβηση αποτελεί μέθοδο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών. Μετά τη θέσπιση της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ, η διαμεσολάβηση ισχύει και εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στις περισσότερες χώρες η προσφυγή στη διαμεσολάβηση παραμένει εκούσια, υπό την έννοια ότι τα μέρη έχουν την πρωτοβουλία και συμφωνούν να καταφύγουν σε αυτή, ενώ ορισμένες χώρες έχουν εισαγάγει κίνητρα ή κυρώσεις, για να ενθαρρύνουν και διευρύνουν τη χρήση της διαμεσολάβησης ως απόπειρα επίλυσης της διαφοράς, πριν από την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Πλέον και στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης σε κατηγορίες υποθέσεων, με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης της αγωγής.
Στις κατηγορίες αυτές εμπίπτουν και οι κατ’ άρθρο 6 παρ. 2 περ. δ Ν. 2664/1998, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4821/2021, υποθέσεις διόρθωσης ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολογικό Βιβλίο. Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται ότι για το παραδεκτό της συζήτησης αγωγών με αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και τη διόρθωσή της απαιτείται η προηγούμενη διεξαγωγή Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας Διαμεσολάβησης από διαμεσολαβητή του Ειδικού Μητρώου Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών, ο οποίος έχει παρακολουθήσει επιτυχώς πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στη Διαμεσολάβηση σε Κτηματολογικές Διαφορές, κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 70058οικ/2021. Το προτεινόμενο πρόγραμμα του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Παντείου Πανεπιστημίου αποσκοπεί στην παροχή της εν λόγω μετεκπαίδευσης, η οποία αποτελεί και υποχρεωτική ανά τριετία μετεκπαίδευση διαμεσολαβητών κατ’ άρθρο 27Β Ν. 4640/2019.
Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 2 περ. δ Ν. 2664/1998, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4821/2021, και της ΚΥΑ 70058οικ/2021. Η παρακολούθησή του είναι απαραίτητη για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών και τη διεξαγωγή Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας Διαμεσολάβησης επί αγωγών οι οποίες ασκούνται σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολογικό Βιβλίο, με αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και τη διόρθωσή της.
Σκοπός του προγράμματος είναι η κατάρτιση των συμμετεχόντων σε ζητήματα που αφορούν ιδίως α) το εμπράγματο δίκαιο, β) το οικείο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 2308/1995 και Ν. 2664/1998), γ) την εκπαίδευση σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο, και ιδίως στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις διόρθωσης ανακριβούς πρώτης δήλωσης, και δ) τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Περαιτέρω πληροφορίες: [email protected]