ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ο Παναγιώτης Κορδούτης είναι Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Τμήματος. Ανήκει στον Τομέα Κοινωνικής Ψυχολογίας. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Συντονιστής της Ειδίκευσης “Ταυτότητες και Διαπροσωπικές Σχέσεις” του ΠΜΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ. Στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών διδάσκει τα μαθήματα: Πρακτικές Ασκήσεις Στατιστικής, Ιστορία και Συστήματα της Ψυχολογίας, Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων Ι, Ταυτότητα Φύλου, Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων ΙΙ. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας).
Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ψυχολογία, University of California, Santa Barbara, Department of Psychology. Είναι Διδάκτορας στην Ψυχολογία, University of California, Santa Barbara, Department of Psychology. Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ.
Ο Άγγελος Μπώλος είναι Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΚΕΔΙΒΙΜ του εν λόγω Πανεπιστημίου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Είναι Συντονιστής Διαιτησίας του «Οργανισμού Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΟΔΔΕΕ)», καθώς και συνεργαζόμενος με τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ)», ταυτόχρονα δε έχει διατελέσει διαιτητής σε διεθνείς και εσωτερικές διαιτησίες.
Από το 2014 έως το 2017 δίδαξε στο μάθημα «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση» της κατεύθυνσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο Επιχειρήσεων & Διοίκηση» του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ έχει ασχοληθεί διεξοδικά και σε επιστημονικό επίπεδο με τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών. Τον Φεβρουάριο του 2015 διοργάνωσε στο πλαίσιο του ανωτέρω ΠΜΣ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών Διαιτητών Ελλάδος (ΙΠΙΔΔΕ), επιστημονική ημερίδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Διαμεσολάβηση: Δικαιοσύνη & Ανοικτή Κοινωνία».
Πέρα από τους εναλλακτικούς θεσμούς επίλυσης διαφορών, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο, το δίκαιο των εμπορικών συμβάσεων, το δίκαιο των διεθνών συναλλαγών και το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, ενώ διδάσκει συναφή με τα ανωτέρω μαθήματα εμπορικού δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι συγγραφέας σημαντικού ήδη αριθμού μονογραφιών και επιστημονικών μελετών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά επί θεμάτων Εμπορικού και Οικονομικού ευρύτερα Δικαίου.
Η Βασιλική Κουμπλή είναι Διαμεσολαβήτρια MCIArb, διαπιστευμένη από το Chartered Institute of Arbitrators του Λονδίνου (2010) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (2013). Έχει λάβει εκτεταμένη εκπαίδευση στις μεθόδους εναλλακτικής επίλυσης διαφορών εν γένει (Διαπραγματεύσεις, Διαμεσολάβηση, Διαιτησία) από διάφορους φορείς, όπως το Chartered Institute of Arbitrators, το Harvard Kennedy School, το JAMS International ADR Center, το facilit8, η Europäische Rechtsakademie, το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας κ.ά.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ταμίας) της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, καθώς και μέλος του Chartered Institute of Arbitrators, της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas), της Επιτροπής Διαμεσολαβητών του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Young International Arbitration Group – London Court of International Arbitration κ.ά. Από το 2020 συμμετέχει στην Task Force “ADR and Arbitration” του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC). Υπήρξε εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση που παρείχαν οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ σε συνεργασία με τη RESOLVE Διαμεσολαβητές (2019-2020). Συμμετέχει σε πληθώρα δράσεων για την προώθηση της Διαμεσολάβησης και των μεθόδων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, και ως κριτής σε Διαγωνισμούς Διαμεσολάβησης (INADR, IBA-VIAC CDRC κ.λπ.), ενώ, επίσης, αρθρογραφεί και δίνει διαλέξεις τακτικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τη Διαμεσολάβηση.
Πέραν της επαγγελματικής της ενασχόλησης με τη Διαμεσολάβηση και τις μεθόδους εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, έχει σπουδάσει νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary & Westfield College), και είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2001) και Επιστ. Συνεργάτις του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου (από το 2003). Είναι συγγραφέας μελετών, καθώς και ομιλήτρια σε συνέδρια επί εξειδικευμένων νομικών ζητημάτων, και μετέχει ως εθνική εισηγήτρια σε διεθνή νομικά fora, όπως τα Συνέδρια της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου, οι Βαλκανικές Συνδιασκέψεις κ.λπ. Μιλά και εργάζεται στην ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την ισπανική γλώσσα, και γνωρίζει ιαπωνικά.
Η Σοφία Δέδε είναι Οικονομολόγος και επικεφαλής του τμήματος Διαμεσολάβησης στη DoValue Greece. Είναι διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκπαιδευθείσα στο ΚΕΔΙΠ (2015), με εξειδίκευση στην επίλυση οικονομικών διαφορών. Διαθέτει τραπεζική εμπειρία 22 ετών, με προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του πελάτη, την εξωδικαστική επίλυση διαφορών και το σχεδιασμό των βέλτιστων πρακτικών για την ικανοποίηση των αναγκών του. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια στις «τεχνικές διαπραγμάτευσης» και την επίλυση διαφορών (Achieve Global).
Από το 2018, εφάρμοσε την Τραπεζική Διαμεσολάβηση στην Ελλάδα, δημιουργώντας ειδική μονάδα διαχείρισης αιτημάτων διαμεσολάβησης σε μεγάλο Τραπεζικό Οργανισμό, κυρίως για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Ανέπτυξε τη στρατηγική, το μηχανισμό και τη μεθοδολογία διαχείρισης τραπεζικών υποθέσεων, δημιουργώντας ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας. Έχει παράλληλα συμμετάσχει σε περισσότερες από 150 διαμεσολαβήσεις ως εκπρόσωπος του Πιστωτικού Ιδρύματος, πετυχαίνοντας την εξεύρεση βιώσιμων και μακροχρόνιων λύσεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τον Τραπεζικό Οργανισμό.
Έχοντας τελέσει επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης της Τράπεζας για θέματα ρυθμίσεων, έχει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία στη Διαμεσολάβηση, εκπαιδεύοντας τα τραπεζικά στελέχη στη διαδικασία, τη στρατηγική και τις βασικές αρχές της. Συμμετέχει σε Διεθνείς διαγωνισμούς Διαμεσολάβησης ως κριτής (ICC, INADR), με στόχο την ενδυνάμωση των γνώσεων και των τεχνικών διαπραγμάτευσης των υποψήφιων ομάδων, με σκοπό την επίτευξη μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης.
Η Ευαγγελία Παυλάκη είναι δικηγόρος Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, εγγεγραμμένη στον κατάλογο διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης από το 2013, με εξειδίκευση στην οικογενειακή και στην ιατρική διαμεσολάβηση. Είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών (ΕΕΔ), καθώς και ιδρυτικό μέλος της σύμπραξης δικηγόρων «AT LAW ATHENS FIRM».
Ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου σπούδασε διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη και έχει Bachelor of Commerce (first Class) Honours in Marketing, Bachelor of Economics (first Class) Honours in Applied Economics, MBA in Marketing (with distinction). Έχει σχεδιάσει, συμβουλέψει και διεξαγάγει περισσότερες από 800 διαπραγματεύσεις σε πέντε ηπείρους, ενώ έχει αφιερωθεί στην εξέλιξη και τη συνεχή εφαρμογή της με παγκόσμιες συνεργασίες. Είναι Certified Negotiator, Certified εκπαιδευτής διαπραγμάτευσης, Accredited Mediator και Certified εκπαιδευτής διαμεσολάβησης. Συμμετείχε ως διαμεσολαβητής ή βοηθός σε διαμεσολαβήσεις στις ΗΠΑ, Καναδά, Δανία και Ρουμανία.
Είναι εκπαιδευτής διαπραγματεύσεων στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Π. Ν. και στη Σχολή Ευέλπιδων. Διδάσκει διαπραγματεύσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα CSAP και το Αγγλόφωνο M.Sc. Shipping Management του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι δε και εισηγητής Διαπραγματεύσεων στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.
Έχει εκπαιδεύσει στις διαπραγματεύσεις περισσότερους από χίλιους δικηγόρους σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και περισσότερους από 37.500 διπλωμάτες, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες, σπουδαστές, μέλη επαγγελματικών ενώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Καναδά, Αγγλία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία). Συνέβαλε στην επιμόρφωση δεκάδων διαμεσολαβητών με το σεμινάριό του «Διαπραγμάτευση στη Διαμεσολάβηση». Έχει εργαστεί στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα σε πολυεθνικές και Ελληνικές εταιρείες ως Διευθυντής Μάρκετινγκ, Εμπορικός και γενικός Διευθυντής. Είναι μέλος: Harvard Negotiation Project, Negotiation Experts, American Marketing Association.
Η Θεοδώρα Θανασούλη είναι Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΥΔΔΑΔ (CEDR U.K. CIArb, TOOLKIT, ΥΔΔΑΔ -AM 052) και Ψυχολόγος (κατεύθυνση Κλινικής ψυχολογίας, ΑΠΘ 2002). Έχει κάνει πολλές μετεκπαιδεύσεις στη Διαμεσολάβηση από Διεθνείς φορείς (CEDR, CIArb, TOOLKIT, Mikk, Jams, στα πεδία: Family and Divorce mediation, School Mediation, Advocacy mediation κ.α.) με εξειδίκευση στην Οικογενειακή διαμεσολάβηση και τη Διαμεσολάβηση διαζυγίου (Cornell University, New York, 2018). Διετέλεσε από το 2009 δικαστική πραγματογνώμων Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ως Δικηγόρος – Ψυχολόγος, εξειδικευμένη στην οικογενειακή συστημική θεραπεία και διαμεσολάβηση κι έχει λάβει μέρος ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς (INADR, ICC). Στον τομέα της Ψυχολογίας, έχει κάνει πολυετείς μεταπτυχιακές σπουδές και μετεκπαιδεύσεις στην Ατομική Ψυχοδυναμική Θεραπεία, στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία, Παιδιών κι Εφήβων, στη Βραχεία Θεραπεία εστιασμένη στην Λύση (SFBT) και στην Κλινική Οικογενειακή Ψυχολογία.
Έχει πραγματοποιήσει σειρά διαμεσολαβήσεων, ήδη από το 2008, λόγω της βαθιάς γνώσης των δύο επιστημών, διοργάνωσε και δίδαξε σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια οικογενειακής Διαμεσολάβησης, σε δικηγόρους και ψυχολόγους, σε συνεργασία με πολλούς φορείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, Ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠαΜακ, 2014), το Κέντρο Biennestar , το Ελληνικό Κέντρο οικογενειακής διαμεσολάβησης «Ελκοιδ» και ως βασική εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών του φορέα εκπαίδευσης «ΝΙΚΗ» (2014). Είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών «Ελκοιδ» (2008), έκανε σχετικές ομιλίες και εισηγήσεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, είναι μέλος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών (ΕΕΔ).
Η Πελαγία (Γιούλη) Χριστονάκη είναι Δικηγόρος Αθηνών από το 1997 και Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (Υπουργείο Δικαιοσύνης, CEDR accredited Mediator, 2013), εκπαιδευθείσα από το Center for Effective Dispute Resolution (CEDR, London UK, 2013) και το ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (2013). Έχει λάβει περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση στις Διαπραγματεύσεις και στη Διαχείριση Συγκρούσεων (Harvard Law School, PON Global Negotiation for Executives), στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση (ΚΕΔΙΠ), στη Σχολική Διαμεσολάβηση (ΚΕΔΙΠ), στην Τραπεζική Διαμεσολάβηση (ΙΔΕΜΕΔ ΕΒΕΑ, ΚΕΔΙΠ) και στη Διαμεσολάβηση Χρηματοοικονομικών διαφορών (ΕΚΧΔ).
Χρηματοοικονομικός Διαμεσολαβητής στο Ελληνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης (ΕΚΧΔ), του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή (2019). Data Protection Officer (DPO), πιστοποιημένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO/IEC 17024 από την TUV AUSTRIA HELLAS (2017). Διαθέτει πολυετή και εκτεταμένη εμπειρία στη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση φυσικών και νομικών προσώπων, στη συμβουλευτική και την εξώδικη επίλυση διαφορών στα γνωστικά αντικείμενα δραστηριότητάς της (αστικό και εμπορικό δίκαιο και συμβάσεις, πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, τραπεζικό δίκαιο -συμβάσεις, δίκες και αναγκαστική εκτέλεση-, εμπράγματο δίκαιο και εξασφαλίσεις, φορολογία ακινήτων, πολεοδομικό δίκαιο, δίκαιο κτηματολογίου, δίκαιο προστασίας προσωπικών δεδομένων).
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα, ελληνικά και διεθνή, συνέδρια σχετικά με τη διαμεσολάβηση και τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών και έχει απευθύνει ομιλίες και παρουσιάσεις σχετικά με τη διαμεσολάβηση στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πρακτικός Οδηγός Διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές διαφορές, μετά το ν. 4640/2019», εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2020).