ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ο Παναγιώτης Κορδούτης είναι Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Τμήματος. Ανήκει στον Τομέα Κοινωνικής Ψυχολογίας. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Συντονιστής της Ειδίκευσης “Ταυτότητες και Διαπροσωπικές Σχέσεις” του ΠΜΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ. Στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών διδάσκει τα μαθήματα: Πρακτικές Ασκήσεις Στατιστικής, Ιστορία και Συστήματα της Ψυχολογίας, Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων Ι, Ταυτότητα Φύλου, Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων ΙΙ. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας).
Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ψυχολογία, University of California, Santa Barbara, Department of Psychology. Είναι Διδάκτορας στην Ψυχολογία, University of California, Santa Barbara, Department of Psychology. Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ.
Ο Άγγελος Μπώλος είναι Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΚΕΔΙΒΙΜ του εν λόγω Πανεπιστημίου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Είναι Συντονιστής Διαιτησίας του «Οργανισμού Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΟΔΔΕΕ)», καθώς και συνεργαζόμενος με τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ)», ταυτόχρονα δε έχει διατελέσει διαιτητής σε διεθνείς και εσωτερικές διαιτησίες.
Από το 2014 έως το 2017 δίδαξε στο μάθημα «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση» της κατεύθυνσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο Επιχειρήσεων & Διοίκηση» του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ έχει ασχοληθεί διεξοδικά και σε επιστημονικό επίπεδο με τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών. Τον Φεβρουάριο του 2015 διοργάνωσε στο πλαίσιο του ανωτέρω ΠΜΣ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών Διαιτητών Ελλάδος (ΙΠΙΔΔΕ), επιστημονική ημερίδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Διαμεσολάβηση: Δικαιοσύνη & Ανοικτή Κοινωνία».
Πέρα από τους εναλλακτικούς θεσμούς επίλυσης διαφορών, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο, το δίκαιο των εμπορικών συμβάσεων, το δίκαιο των διεθνών συναλλαγών και το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, ενώ διδάσκει συναφή με τα ανωτέρω μαθήματα εμπορικού δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι συγγραφέας σημαντικού ήδη αριθμού μονογραφιών και επιστημονικών μελετών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά επί θεμάτων Εμπορικού και Οικονομικού ευρύτερα Δικαίου.
Η Βασιλική Κουμπλή είναι Διαμεσολαβήτρια διαπιστευμένη από το Chartered Institute of Arbitrators του Λονδίνου (2010) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (2013), καθώς και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Εκπαιδεύτρια Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Έχει λάβει εκτεταμένη εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση (τόσο ως Διαμεσολαβήτρια όσο και ως νομική παραστάτης στη διαμεσολάβηση), τη διαιτησία και τις μεθόδους εναλλακτικής επίλυσης διαφορών εν γένει από διάφορους φορείς (Chartered Institute of Arbitrators, Centre for Effective Dispute Resolution, Harvard Kennedy School κ.ά.).
Παρέχει τις υπηρεσίες της σε πληθώρα οργανισμών επίλυσης διαφορών (European Commission DG for Trade Panel of Arbitrators & TSD Experts for dispute settlement under trade agreements between the EU and third countries, Chartered Institute of Arbitrators, Energy Disputes Arbitration Center, Maritime Mediation Center, Κέντρο Διαμεσολάβησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Ελληνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης, Κέντρο Διαμεσολάβησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ.ά.).
Συμμετέχει στην ICC Task Force on ‘ADR and Arbitration’ και είναι μέλος του ICC Hellas και του ICC Women Hellas, καθώς και ιδρυτικό μέλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής Διαμεσολάβησης & ADR του ICC Hellas. Επίσης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του MediateGuru και του United Forum of Legal Studies, καθώς και μέλος οργανισμών, όπως το Chartered Institute of Arbitrators, ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), το Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η European Association of Private International Law κ.ά.
Πέραν της σταδιοδρομίας της στη διαμεσολάβηση και τις μεθόδους εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2001), Senior Associate στη Δικηγορική Εταιρία Watson Farley & Williams, ενώ έχει σημαντική εξειδίκευση και εμπειρία σε όλες τις δικαιοδοσίες –κοινοδίκαιο, ηπειρωτικά δίκαια, θρησκευτικά δίκαια– ως Επιστημονική Συνεργάτις του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου (από το 2003).
Αρθρογραφεί τακτικά και δίνει διαλέξεις για τη διαμεσολάβηση και για εξειδικευμένα νομικά ζητήματα και συμμετέχει συχνά ως εθνική εισηγήτρια σε διεθνή νομικά fora, ενώ έχει διατελέσει αρχισυντάκτης της Revue hellénique de droit international επί σειρά ετών.
Έχει σπουδάσει νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Queen Mary University of London. Μιλά και εργάζεται στην ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την ισπανική γλώσσα και γνωρίζει ιαπωνικά.
Η Ευαγγελία Παυλάκη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το έτος 1995, και ως δικηγόρος Αθηνών από το έτος 2001, με πολυετή εμπειρία στο πεδίο των δημοσίων διαγωνισμών και δημοσίων συμβάσεων καθώς και στη συμβουλευτική δικηγορία και στην υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών.
Είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στις αστικές, εμπορικές και οικογενειακές υποθέσεις, εγγεγραμμένη στον κατάλογο διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης από το 2013 και παράλληλα με τη δικηγορική πρακτική ενασχολείται επαγγελματικά και με τη Διαμεσολάβηση. Επίσης, έχει λάβει περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση στις μεθόδους εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (Διαμεσολάβηση, Διαπραγμάτευση) και έχει εξειδικευθεί στην οικογενειακή (ΚΕ.ΔΙ.Π.) και στην ιατρική διαμεσολάβηση (ΕΛΚΕΔ/ADR Hellenic).
Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και διαλέξεις για τη Διαμεσολάβηση καθώς και στο συλλογικό έργο «Διαμεσολάβηση, Θεωρία και Πράξη» (εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλας) με συγγραφική συμβολή με θέμα «Ιατρική Διαμεσολάβηση». Είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών (ΕΕΔ), καθώς και ιδρυτικό μέλος της σύμπραξης δικηγόρων «AT LAW ATHENS FIRM.
Ο Σωκράτης Τσαχιρίδης είναι δικηγόρος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Δίκαιο Επιχειρήσεων και Διοίκηση του Παντείου Πανεπιστημίου και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, με εξειδίκευση στη τραπεζική και οικογενειακή διαμεσολάβηση.
Έχει ασχοληθεί συγγραφικά με ειδικά ζητήματα του θεσμού της διαμεσολάβησης (ενδεικτικά: «Διαμεσολάβηση σε καταναλωτικές διαφορές», «Κληρονομικές Διαφορές και Διαμεσολάβηση»), ενώ είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Νομικό Βήμα» και Επιστημονικός Συνεργάτης του περιοδικού «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας», στα οποία έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό παρατηρήσεων και σχολίων επί δικαστικών αποφάσεων αστικού και εμπορικού δικαίου.
Περαιτέρω, έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε εξειδικευμένα σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το επαγγελματικό και επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αστικό και εμπορικό δίκαιο, με εξειδίκευση στο τραπεζικό και οικογενειακό δίκαιο, καθώς επίσης και στην εναλλακτική επίλυση διαφορών.
Η Σοφία Δέδε είναι Οικονομολόγος και επικεφαλής του τμήματος Διαμεσολάβησης στη DoValue Greece. Είναι διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκπαιδευθείσα στο ΚΕΔΙΠ (2015), με εξειδίκευση στην επίλυση οικονομικών διαφορών. Διαθέτει τραπεζική εμπειρία 22 ετών, με προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του πελάτη, την εξωδικαστική επίλυση διαφορών και το σχεδιασμό των βέλτιστων πρακτικών για την ικανοποίηση των αναγκών του. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια στις «τεχνικές διαπραγμάτευσης» και την επίλυση διαφορών (Achieve Global).
Από το 2018, εφάρμοσε την Τραπεζική Διαμεσολάβηση στην Ελλάδα, δημιουργώντας ειδική μονάδα διαχείρισης αιτημάτων διαμεσολάβησης σε μεγάλο Τραπεζικό Οργανισμό, κυρίως για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Ανέπτυξε τη στρατηγική, το μηχανισμό και τη μεθοδολογία διαχείρισης τραπεζικών υποθέσεων, δημιουργώντας ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας. Έχει παράλληλα συμμετάσχει σε περισσότερες από 150 διαμεσολαβήσεις ως εκπρόσωπος του Πιστωτικού Ιδρύματος, πετυχαίνοντας την εξεύρεση βιώσιμων και μακροχρόνιων λύσεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τον Τραπεζικό Οργανισμό.
Έχοντας τελέσει επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης της Τράπεζας για θέματα ρυθμίσεων, έχει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία στη Διαμεσολάβηση, εκπαιδεύοντας τα τραπεζικά στελέχη στη διαδικασία, τη στρατηγική και τις βασικές αρχές της. Συμμετέχει σε Διεθνείς διαγωνισμούς Διαμεσολάβησης ως κριτής (ICC, INADR), με στόχο την ενδυνάμωση των γνώσεων και των τεχνικών διαπραγμάτευσης των υποψήφιων ομάδων, με σκοπό την επίτευξη μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης.
Ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου σπούδασε διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη και έχει Bachelor of Commerce (first Class) Honours in Marketing, Bachelor of Economics (first Class) Honours in Applied Economics, MBA in Marketing (with distinction). Έχει σχεδιάσει, συμβουλέψει και διεξαγάγει περισσότερες από 800 διαπραγματεύσεις σε πέντε ηπείρους, ενώ έχει αφιερωθεί στην εξέλιξη και τη συνεχή εφαρμογή της με παγκόσμιες συνεργασίες. Είναι Certified Negotiator, Certified εκπαιδευτής διαπραγμάτευσης, Accredited Mediator και Certified εκπαιδευτής διαμεσολάβησης. Συμμετείχε ως διαμεσολαβητής ή βοηθός σε διαμεσολαβήσεις στις ΗΠΑ, Καναδά, Δανία και Ρουμανία.
Είναι εκπαιδευτής διαπραγματεύσεων στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Π. Ν. και στη Σχολή Ευέλπιδων. Διδάσκει διαπραγματεύσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα CSAP και το Αγγλόφωνο M.Sc. Shipping Management του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι δε και εισηγητής Διαπραγματεύσεων στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.
Έχει εκπαιδεύσει στις διαπραγματεύσεις περισσότερους από χίλιους δικηγόρους σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και περισσότερους από 37.500 διπλωμάτες, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες, σπουδαστές, μέλη επαγγελματικών ενώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Καναδά, Αγγλία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία). Συνέβαλε στην επιμόρφωση δεκάδων διαμεσολαβητών με το σεμινάριό του «Διαπραγμάτευση στη Διαμεσολάβηση». Έχει εργαστεί στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα σε πολυεθνικές και Ελληνικές εταιρείες ως Διευθυντής Μάρκετινγκ, Εμπορικός και γενικός Διευθυντής. Είναι μέλος: Harvard Negotiation Project, Negotiation Experts, American Marketing Association.
Η Χαρά Χιόνη-Χότουμαν είναι Δικηγόρος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών στη Νομική Σχολή Αθηνών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Στη συνέχεια διεξήγαγε έρευνα στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου σχετικά με τα σεξουαλικά αδικήματα. Έχει εκδώσει δύο μονογραφίες με τίτλους «Τα δικαιώματα του παθόντος στην ποινική διαδικασία» και «Το αδίκημα του βιασμού». Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα (στα αγγλικά και τα ελληνικά) και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του επιστημονικού της ενδιαφέροντος για τις εναλλακτικές διαδικασίες έχει συγγράψει σχετικό κεφάλαιο για το ελληνικό δίκαιο στο βιβλίο με τίτλο «Efficiency and Bureaucratisation of Criminal Justice» από τις εκδόσεις Routledge.
Ο Aπόστολος Γραμμένος είναι Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εισήχθη στην Εθνική Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων το έτος 2009. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Κατεύθυνση Ιδιωτικό Δίκαιο». Έχει συγγράψει το βιβλίο με τίτλο «ΤΟ ΚΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΙΣΜΑ» (Εκδ. «Νομική Βιβλιοθήκη», 2022), ενώ προσφάτως επιμελήθηκε την ερμηνεία των άρθρων 320-328 ΚΠΔ στο συλλογικό έργο «Ο Νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας» – Ερμηνεία κατ’ άρθρο (επιμ. Ζαχαριάδη, εκδ. «Νομική Βιβλιοθήκη», υπό δημοσίευση). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πλήθος νομικών συνεδρίων. Είναι μέλος της Επιτροπής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την κωδικοποίηση των διατάξεων του ΠΚ με όλες τις τροποποιήσεις τους που ίσχυσαν διαχρονικά. Από το έτος 2016 είναι καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας διδάξει μαθήματα δημοσίου κατηγόρου, τροχαίων ατυχημάτων και ναρκωτικών και έχει συμμετάσχει ως μέλος στην Επιτροπή Αξιολόγησης των Δοκίμων της ανωτέρω Σχολής. Έχει επίσης διατελέσει επίκουρος εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς και αναπληρωτής αθλητικός εισαγγελέας. Την παρούσα χρονική στιγμή υπηρετεί στο γραφείο Γνωμοδοτήσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.